fbpx

Kosten koper

Indien u in Spanje een woning koopt dan dient u rekening te houden met 13% bijkomende kosten, de kosten koper.
Deze bestaat uit 10% B.T.W. (IVA) en 3% overige kosten, zoals belasting, notaris, register, kadaster, zegels etc.

Bij bestaande bouw ligt het kosten koper percentage in totaal op ongeveer 11%. U heeft dan te maken met een andere verdeling van kosten (o.a. overdrachtsbelasting in plaats van B.T.W.)

Koopt u eerst alleen de grond en laat u daar een huis op bouwen dan gelden zeer afwijkende percentages en regels. In sommige gevallen wordt er een afwijkend B.T.W. percentage berekend over extra opties waar u voor kiest, zoals bijv. een zwembad, garage etc. Wij informeren u hier graag nader over, toegespitst op uw persoonlijke situatie.

De kosten voor de verkopende makelaar worden door de verkopende partij betaald.

Begeleiding

In Spanje is het gebruikelijk, dat men in het aankooptraject gebruik maakt van de diensten van een advocaat (Gestor genoemd). Deze gestor verzorgt een aantal zaken, waaronder de aanvraag van NIE nummers (Spaans sofi-nummer). De gestor controleert of alles juridisch in orde is, checkt het koopcontract en gaat mee naar de notaris. De gestor kan u adviseren over allerlei zaken, zoals het al dan niet maken van een testament voor het eigendom in Spanje. Het is uw eigen keuze of u bij de aankoop een gestor in wilt schakelen, het is zeker geen verplichting. Wij als Costa Blanca Dream adviseren dit wel om problemen binnen het koopproces te voorkomen.

Wij kunnen u in de meeste gevallen doorverwijzen naar een Nederlands sprekende gestor. Begeleiding door een gestor is niet kostenloos, maar de kosten zijn vrij beperkt en vallen in de meeste gevallen binnen de genoemde bijkomende kosten.